Këshilla si të mbrohemi nga Koronavirusi COVID-19

Pubblicato: Hene, 16 Mars 2020

  

KORONAVIRUSI ËSHTË ME DIAMETËR QELIZOR PREJ 400-500 MIKRO, PRANDAJ KUJDESI YNË DUHET TË JETË MAKSIMAL! ÇDO LLOJ MASKE MUND TA NDALOJË. NUK KA NEVOJË PATJETËR PËR MASKA TË VEÇANTA. NDRYSHON SITUATA NË RASTIN E MJEKËVE DHE I INFERMIERËVE TË CILËT EKSPOZOHEN PARA NGARKESAVE TË FORTA TË VIRUSIT DHE DUHET TË PËRDORIN MJETE SPECIALE. NËSE NJË PERSON I INFEKTUAR TESHTIN PARA JUSH, DUHET TË JENI 3 METRA LARG QË VIRUSI TË BJERË NË TOKË E MOS T`JU NGJITET.

MOS GRUMBULLIMI NË MJEDISET PUBLIKE E NË TË TJERA MJEDISE ËSHTË SHUMË I RËNDËSISHËM;

USHQIMI I VARIUESHËM, KUPTOHET EDHE SIPAS EDHE MUNDËSIVE FINANCIARE, I PASUR ME VITAMINA C, D, A;

RUAJTJA E NJOMËSISË SË FYTIT ME PIRJE TË HERËPASHERSHME TË SASIVE TË VOGLA UJI;

VIRUSI NUK QËNDRON NË AJËR, POR NË TOKË, PRA NUK ËSHTË I TRASMETUESHËM NGA AJRI.

KËSHTU QË KUR PREKNI SIPËRFAQE METALIKE SI DOREZA DYERSH, ELEKTROSHTËPIAKE, MBAJTËSET NË AUTOBUS ETJ, LAJINI MIRË DUART DHE DIZINFEKTOJINI ME KUJDES.

HIGJENA PERSONALE (LARJA E DUARVE ME SAPUN DHE UJË SHPESH DHE JO ME PAK SE 20-30 SEKONDA);

KORONAVIRUSI MUND TË JETOJE DHE I STREHUAR NË RROBAT TUAJA PËR 6-12 ORË; DETERSIVËT E THJESHTË LARËS E VRASIN VIRUSIN. PËR RROBAT QË NUK LAHEN ÇDO DITË, MUNDËSISHT EKSPOZOJINI NË DIELL DHE VIRUSI ZHDUKET.

DUHET TË KEMI PËRKUJDES PËR “HIGJIENËN E TË TESHTITURËS DHE TË KOLLITURËS”;

VIRUSI JETON NË DUAR PËR 10 MINUTA, KËSHTU QË VENDOSJA E SANITIZUESIT TË ALKOOLIT NË XHEP ËSHTË E MJAFTUESHME PËR QËLLIM PARANDALIMI.

NËSE CORONAVIRUSI ËSHTË I EKSPOZUAR NË NJË TEMPERATURË PREJ 26-27 ° C NUK REZISTON DO TË VRITET. AI NUK JETON NË ZONA TË NXEHTA.

PIRJA E NJË CAJI TË NGROHTË DHE EKSPOZIMI NË DIELL (ME DISTANCËN E DUHUR NGA NJERIU NË NJERI) ËSHTË MJAFT I MIRË.

TË PATURIT NË VËMENDJE E MOS FREKUENTIMIT TË SHKOLLAVE, E QENDRAVE TË PUNËS NË RAST SHENJASH KLINIKE ME SIMPTOMA TË NGJASHME GRIPI (TESHTITJE, KOLLË, DHIMBJE KOKE, TEMPERATURË);

VETË IZOLIMI 14 DITOR PËR PERSONAT QË VIJNË NGA VENDE TË PREKURA DHE ME RASTE TË TRANSMETIMIT KOMUNITAR TË SËMUNDJES, HARTA E TË CILAVE ËSHTË ZGJERUAR QË NGA KINA E DERI NË ITALI;

KONTAKTIMI ME SHËRBIMIN E URGJENCËS KOMBËTARE ME NUMRIN 127, NËSE AI/AJO KA SHENJA TË TILLA SI TEMPERATURA, TESHTITJE E KOLLË, VËSHTIRËSI NË FRYMËMARRJE, DHE RËNDËSI KA MOS PARAQITJA DIREKT NË SPITAL PA AUTORIZIMIN E ORGANEVE KOMPETENTE.;

VETËKONTROLLI E MOS PANIKIMI PËR NJË SITUATË DETYRIMISHT KALIMTARE TË KËRCËNIMIT EPIDEMIOLOGJIK TË POPULLATËS…NUK KA ASNJË FSHEHJE TË REALITETIT DHE GJITHKUSH DO TË VIHET NË DIJENI, QË MË RASTIN MË TË PARË TË IZOLIMIT TË KËTIJ SHKAKTARI NË SHQIPËRI. 

SI SHFAQET KORONAVIRUSI?

  1. VIRUSI, PIKË SË PARI, POZICIONOHET NË GRYKË DUKE SHKAKTUAR INFLAMACION DHE NDJESINË E GRYKËS SË THATË; KJO SIMPTOMË ZGJAT 3-4 DITË.
  2. VIRUSI LËVIZ NËPËRMJET LAGËSHTISË SË RRUGËVE TË FRYMËMARRJES, ZBRET NË TRAKÈ DHE FUTET NË MUSHKRI. KY KALIM ZGJAT 5-6 DITË.
  3. POLMONITI SHFAQET ME TEMPERATURË TË LARTË DHE VËSHTIRËSI NË FRYMËMARJE. NUK SHFAQET ME FTOHJEN E ZAKONSHME. MUND TË KENI NDJESINË SIKUR PO MBYTENI. NË KËTË RAST DREJTOHUNI MENJËHERË, TEK MJEKU.

SI MUND TA EVITONI VIRUSIN?

  1. TRANSMETIMI I VIRUSIT NDODH MË SË SHUMTI ME KONTAKT DIREKT, DUKE PREKUR RROBA APO SENDE KU AI NDODHET; ËSHTË THELBËSORE LARJA SA MË SHPESH E DUARVE. VIRUSI MBIJETON TEK DUART TUAJA VETËM 10 MINUTA, POR NË ATO 10 MINUTA MUND TË NDODHIN SHUMË GJËRA: PO FËRKUAT SYTË, HUNDËT APO GOJËN, KENI LEJUAR VIRUSIN TË FUTET NË GRYKËN TUAJ. KËSHTU QË, PËR TË MIRËN TUAJ DHE TË TË TJERËVE, LAJINI DUART DHE DIZINFEKTOJINI SHUMË SHPESH!
  2. BËNI GARGARE ME SOLUCIONE DIZINFEKTUESE PËR TË ELIMINUAR OSE PAKËSUAR SASINË E VIRUSIT NË GRYKËN TUAJ; DUKE VEPRUAR KËSHTU, E ELIMINONI PARA SE TË ZBRESË NË TRAKEN TUAJ E PASTAJ NË MUSHKRI.
  3. DIZINFEKTONI TASTIERËN DHE MOUSE-IN E KOMPJUTERIT! KUJDESUNI PËR VETEN DHE PËR TË TJERËT!

 

Mesazh nga drejtoresha e shkollës Sr. Donata

Pubblicato: Premte, 13 Mars 2020

Un saluto affettuoso agli alunni/e, insegnanti e genitori .

Il momento che stiamo vivendo è difficile e ci ha trovati impreparati .

Ci sono disagi e difficoltà, ma non lasciamoci prendere dal panico.

Insieme ci possiamo sostenere ed aiutare mantenendo le energie vitali e spirituali che sono dentro di  noi .

Sono vicina a tutti voi con l’affetto e  la  preghiera .

Sr Donata

 

 

Një përshëndetje të përzemërt nxënësve, mësuesve dhe prindërve.

Momenti që po kalojmë është i vështirë dhe na ka gjetur të pa përgatitur.

Ka shqetësime dhe vështirësi, por mos të lejojmë të na kapë paniku.

Së bashku mund të përballojmë dhe të ndihmojmë duke ruajtur energjitë jetësore dhe shpirtërore që janë brenda nesh.

Jam afër të gjithëve me përzemërsi  dhe lutje.

Sr. Donata

Udhëzuesi për mësimin në kushtet e shtëpisë, për shkak të situatës së krijuar nga përhapja e virusit

Pubblicato: Merkure, 11 Mars 2020

Duke ju uruar të jeni mirë familjarisht, po ju bashkëngjisim udhëzuesin e nxjerrë nga MASr për mësimin në kushte shtëpie. Të gjithë mësuesit e shkollës sonë po përgatitin materialet mësimore dhe do ju dërgohen në formë elektronike nëpër grupet e krijuara të klasave.