Jeta e Vinçenc Prendushit

Pubblicato: Marte, 11 Shkurt 2014

VINÇENC PRENDUSHI - Ipeshkëv, edukator, poet, martir i fesë

Përmbledhja e jetës:

1885:   
lindi në Shkodër.
Shkollën elementare dhe të mesme i ndoqi ne Shkodër dhe në Troshan të Zadrimës, në shkollën e Françeskanëve.
Studion në fakultetin e filozofisë dhe teologjisë në Tirol të Austrisë.

1908:   
shugurohet meshtar dhe kthehet në Shqipëri:
    · shquhet për aktivitetin e tij shpirtëror dhe patriotik,
    · gëzon simpatinë dhe vlerësimin e të gjithëve pa dallim feje e klase; vëllezërit myslimanë e thërrisnin “melek” d.m.th. “engjëll”.
Zhvillon aktivitet të dukshëm si mësues e edukues: është professor e më vonë drejtor i kolegjit françeskan të Shkodrës, në shkollën e motrave Stimmatine në Shkodër, në liceun “Illyricum”; është drejtor i shoqërisë “Bijat e Zonjës”: në veprimtarinë edukuese ka lidhur gjithmonë fort ndërmjet tyre ndjenjat fetare me ato patriotike.
Zgjidhet dy herë Provincial i Françeskanëve shqiptarë.

1936:    
shugurohet peshkop i Sapës (qendër e vjetër episkopale që më parë zëvendësonte Antivarin, dhe më vonë i Durrësit; lokalitet i sotshëm: Neshat afër Shkodrës).

1940:   
emërohet peshkop i Durrësit.

1946:    
arrestohet nga diktatura komuniste, gjykohet dhe dënohet me 20 vjet burg, burgoset dhe torturohet.

1949:    
vdes në burg në mungesa e vuajtje në sajë të torturave, martir i fesë.